- δίδω
- I
Μυθολογικό πρόσωπο. Η παράδοση αναφέρει πως υπήρξε ιδρύτρια της Καρχηδόνας, κόρη του βασιλιά της Τύρου, Βήλου ή Αγήνορος. Παντρεύτηκε τον θείο της Συχαίο, τον οποίο δολοφόνησε ο αδελφός της Πυγμαλίων για να γίνει κύριος του θησαυρού του. Η Δ. έμαθε για τα σχέδια του αδελφού της από ένα όνειρο και φόρτωσε τα πλούτη της σε πλοία, έφυγε με τους ευγενείς της Τύρου και αποβιβάστηκαν στις ακτές της Αφρικής, όπου ζήτησε από τους ιθαγενείς να της παραχωρήσουν ένα κομμάτι γης. Αυτοί δέχτηκαν να της δώσουν «τόση γη, όση θα μπορούσε να περικλείσει το δέρμα ενός βοδιού». Η Δ., χωρίς να αποθαρρυνθεί, έκοψε σε λεπτές λωρίδες το δέρμα του βοδιού και σχημάτισε ένα μακρύ νήμα με το οποίο οροθέτησε την περίμετρο της μελλοντικής Καρχηδόνας. Αργότερα, ο βασιλιάς της Νουμιδίας Ιάρβας τη ζήτησε σε γάμο, απειλώντας ότι θα κήρυττε πόλεμο κατά της Καρχηδόνας αν η Δ. απέρριπτε την πρότασή του. Αυτή ζήτησε προθεσμία τριών μηνών για να αποφασίσει. Ύστερα, επειδή δεν ήθελε να προδώσει τη μνήμη του συζύγου της, ανέβηκε στην πυρά όπου αυτοκτόνησε με ένα μαχαίρι, πριν προλάβουν οι φλόγες να την καταβροχθίσουν. Ο μυθικός αυτός θάνατος της ηρωίδας της Καρχηδόνας παρουσιάστηκε με διαφορετικό τρόπο από τον Βιργίλιο στην Αινειάδα, όπου η αυτοκτονία της Δ. αποδίδεται στον έρωτά της για τον Αινεία.II
Τοιχογραφία του Τιέπολο, όπου απεικονίζεται η συνάντηση της Διδούς, της μυθικής βασίλισσας της Καρχηδόνας, με τον Αινεία.
(Αστρον.). Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1879. Το φαινόμενο μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι περίπου 11,5 και σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο 8,24. Διεθνώς ονομάζεται Dido 209.* * *και δίδωμιβλ. δίνω.
Dictionary of Greek. 2013.